maanantai 18. helmikuuta 2013

Kotitehtävä 3

Ajatuksia ja jonkinlainen synteesi Seth Godinin kokoamasta kirjasta What matters now

Seth Godin on yhdysvaltalainen luennoitsija, bloggari ja kirjailija. Vuonna 2009 julkaistussa teoksessa ”What matters now” Godin on kerännyt yli seitsemänkymmenen pääasiassa yhdysvaltalaisen vaikuttajan ajatuksia tiiviiseen pakettiin. Kukin kirjoittaja on nostanut esille oman näkemyksensä siitä, mikä juuri nyt on tärkeää. Aiheet vaihtelevat laajasti ympäristön suojelusta ja yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ihmisten oman elämän hallintaan ja yhteistyön muotoihin. Useat kirjoittajista ovat kirjailijoita, puhujia tai toimitusjohtajia ja useilla heistä on blogi. Sähköinen kirja on vapaasta ladattavissa netistä.

Synteesi

SININEN KUKKA!Kirjoituksissa pyritään herättelemään lukijaa näkemään asioita uudella tavalla. Lukijan pitäisi ravistella itsensä irti vanhoista kaavoista ja kohdata tulevaisuuden haasteet avoimesti. Kirjoituksia on yli 70 kappaletta. Tässä mielestäni tärkeimmät ja eniten esille nousseet seikat:
  • Focus. Nykypäivän ”multitasking” ja ADD tyyppinen tekeminen ei enää toimi. Ihmisen pitää pystyä keskittymään oleelliseen menestyäkseen.
  • Ole hyvä jossain. Ei ole pakko olla hyvä kaikessa. Kehitä niitä asioita joissa olet hyvä ja mistä pidät. Vie niitä asioita eteenpäin, joihin sinulla on intohimo.
  • Yhteistyö. Sinun ei ole pakko osata kaikkea. Ole erittäin hyvä jossain ja tee yhteistyötä sellaisten kanssa jotka osaavat ne muut asiat. Anna sen tehdä työ, jolla on kyseiseen työhön intohimo.
  • Harmony. Määrätietoisuus yksisilmäisyytenä ei toimi. Yhteistyö ja harmonia ovat ponnahduslautoja isoille ideoille.
  • Autonomy. Management on out. Jos halutaan innovaatioita ja kehitystä, pitää työntekijällä olla vapaus. Vapaus valita tehtävänsä, koska sen tekee, miten sen tekee ja kenen kanssa sen tekee.
  • Humanist design. Tekniikassa pitää jatkossa ottaa yhä enemmän huomioon ihminen ja sen tarpeet. Teknologia edellä meneminen on out.
  • Jakaminen. Osaamista ja tietoa kannattaa jakaa ilmaiseksi. Oman edun tavoittelu jää taka-alalle, kun nähdään, että yhdessä tekemällä kaikki voittaa. Omistaminen ei ole enää tärkein arvo.
Muutama mielenkiintoinen nosto

Aiheet kirjassa ovat moninaiset ja kaikkea ei voi sitoa toisiinsa. Tässä muutama mielenkiintoinen pointti:
  • Kirja vs. internet. Kirjassa on aina tietty näkemys. Luet kirjan ja siirryt seuraavaan aiheeseen. Internetissä on hyperlinkkien avulla aina polku toisenlaiseen ja ehkä parempaan näkökulmaan.
  • Lose customers to win customers. Ei tarvitse miellyttää kaikkia. Valitse vahva tulokulma ja älä välitä, vaikka kaikki ei pitäisi siitä. Kunhan joku pitää.
  • Education is a process of living – not a preparation for future living.
  • Trust. Yksi tärkeimmistä voimavaroista mitä yhteiskunnalla on (tai on olematta)
Muutama ajatus

Kirja oli mielenkiintoinen ja sen luki nopeasti läpi. Silti herää kysymys, miksi sitä luin. Eli mikä oli se syy, miksi juuri tämä kirja miljoonien joukosta oli valikoitunut kurssikirjaksi? Itse asiassa edelleenkin mieltäni painaa epäilys, että olen lukenut väärän kirjan (googlettelin aihetta kyllä niin kauan, että kyllä sen pitäisi oikea olla).

Kirjoittajat olivat selväsi Amerikan Yhdysvalloista. Suurin osa heistä selvästi demokraatteja. Osa artikkeleista käsitteli mm. tiedon jakamista USA:n hallintoelimien ulkopuolelle, paikallisuutisten sisäänpäin kääntyneisyyttä sekä itsestään selviä ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja tavarantuhlailusta. Yksi artikkeli kehotti matkustamaan.

Kiteytys

Joichi Ito, Creative Commonsin  toimitusjohtaja (vuonna 2009), kiteytti mielestäni koko kirjan tärkeimmän sanoman seuraavassa lauseessaan:

The future of the planet is becoming less about being efficient, producing more stuff and protecting our turf and more about working together, embracing change and being creative.

Täältä tähän.

PS. Kommentoi!

2 kommenttia:

  1. Hyvin kiteytetty näin laaja-alainen teos. Ja pidin myös huomioistasi. Itselleni on ainakin aina välillä hyvä muistuttaa, ettei kaikkia voi eikä tulekaan miellyttää.

    VastaaPoista
  2. Syvälle mennyttä poliittista analyysiä. Kiitos tästä.

    VastaaPoista

Google Analytics Alternative