maanantai 18. helmikuuta 2013

Kotitehtävä 5.

Jäiden lähtö Livojärvellä Posiolla
Jäiden lähtö Livojärvellä Posiolla
Google Alerts - huikea laite

Koska kaikki tieto on nykyään netissä, voidaan kaikki tieto myös sieltä löytää. Ainakin teoriassa. On oikeastaan melko huikeaa, että voin valita vapaasti sanan, ja laittaa koneen ilmaiseksi seuraamaan kyseistä sanaa kaikesta maailman tiedosta.

1500-luvun Google alerts

Mitäpä jos olisin halunnut tehdä saman, sanotaan vaikkapa 1500 luvulla? Olisipa pitänyt palkata melkoinen armeija tutkijoita kiertämään ympäri maailmaa ja lukemaan kaiken maailman lippulappusia ja kirjoja, jotta löytyisi valitsemani sana aina kun se mainitaan. Ja tiedon määrä on tietenkin sittemmin miljardikertaistunut. Melkoisen tyhmä ajatusleikki, mutta onhan se aika huikeaa. Ja että vielä ilmaiseksi.

Hyödynnä potentiaali

Nyt sitten pitäisi keksiä, miten tätä huikeaa työkalua hyödynnetään? Ehdottomasti tärkein on tietenkin oman nimen seuraaminen – ja ehkä vaimon ja muiden sukulaisten. Ja vanhan tyttöystävän. Ja sen ärsyttävän työkaverin, joka eteni firmassa eteenpäin kun itse sait potkut.

Ehkäpä sitä voisi myös seurata omaan yritykseen liittyviä asioita ja kilpailijoiden myös. Ja alaan liittyviä ajankohtaisia asioita. Ja niitä hiljaisia signaaleja, jos vain keksii oikeat hakusanat.

Ps. Google ei toki löydä kaiken maailman tietoa – ei edes kaikkea tietoa mitä netissä on. Erityisesti jollain tavalla arvokas tieto, kuten akateemiset tutkimukset, jää usein Googlen saavuttamattomiin. Se kannattaa muistaa.

Pps. Kommentoi tai kuole


2 kommenttia:

  1. 1) Asiaan auttaa hieman http://scholar.google.fi/

    Mutta silti:

    2) Siksi juuri käytin henkilön kirjastosta luonanne

    VastaaPoista
  2. Itsellä tällä hetkellä isoin kysymys leikkiäkö salapoliisia/vakoilijaa itse vai palkatako joku viksumpi tehtävään. Kun ei sillä raportilla mitään tee jos ei heti pääse korjaamaan tai generoimaan liikettä. Ja ei sitä raporttia sitten pysty kunnolla tekemään ellei tunne konehuonetta ja kulmahuoneen strategioita kunnolla. Huoh. On niin paljon tehtävää ja niin vähän aikaa...? Hyvä seinäteksti, pisti ajattelemaan.

    VastaaPoista

Google Analytics Alternative