keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kotitehtävä 4

Vuoria EngelbergissäMarkkinointisuunnitelma aei ja aji

Paul Smith ja kumppanit korostavat kirjassaan Strategic Marketing Communications (1999) yrityksen kokonaisvaltaisen kommunikoinnin tärkeyttä. Kaikki mitä yritys tekee kommunikoi jotain – tahallisesti tai tahattomasti. Ihan niin kuin esimerkiksi ihmisen vaatteet tai kävelytyyli kertovat ihmisestä paljon jo ennen kuin hän on edes avannut suutaan.

Hallintaa

Markkinoinnin avulla pyritään ohjaamaan asiakkaiden mielipiteitä yrityksestä tai sen tuotteista. Koska asiakkaalle syntyy joka tapauksessa jonkinlainen mielikuva, on parempi että se tehdään hallitusti ja ohjatusti tietyn suunnitelman mukaisesti. Tätä varten tarvitaan markkinointisuunnitelma. Tai ainakin tarvittiin ennen. Maailma, ja sen mukana eri viestinnän keinot, on muuttunut. Pystyykö asiakkaiden mielikuvaa yrityksestä enää ohjaamaan samalla tavalla kuin ennen?

Propagandaa

Smith ja kumppanit pohtivat, onko markkinointi vain propagandaa tai jollain tavalla ihmisten huijausta. Aikaisemmin tällä propagandalla saatettiin saada ihmiset ostamaan yrityksen tuote, vaikka se olisi ollut huonompi kuin kilpailijan. Toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut radikaalisti viimeisen 10 vuoden aikana. Internet mahdollistaa kuluttajien laajan tiedonvaihdon ja tuotteiden vertailun.

Viidakkorumpu

Myykö hyvä tuote itse itsensä? Leviääkö sana sosiaalisessa mediassa niin tehokkaasti, että normaali mainonta on turhaa? Onko markkinointi siis oikeastaan vain ja ainoastaan hyvän tuotteen rakentamista? Entäpä jos yritys etsii oleelliset mielipidevaikuttajat, antaa heille (loistavan) tuotteensa kokeiltavaksi, ja antaa lopun tapahtua itsekseen. Tässä on toki riskinsä – myös negatiiviset mielipiteet leviävät helpommin nykyään. Tähän ainakin kannattaa varautua jonkinlaisella strategialla.

Steve Jobs

Kuten Mirka kirjoittaa Digimarkkinointia blogissaan, on markkinointisuunnitelmaa edeltävä koko yrityksen strategia ratkaisevassa asemassa. Jo siinä vaiheessa ratkaistaan tavoitteet, kohderyhmät ja sitä kautta tuote ja sen muoto. Ajatus siitä, että ensin on tuote ja sitten tehdään markkinointisuunnitelma onkin ehkä juuri se vanhentunut ajatusmalli. Tuotteen pitää vastata asiakkaiden tarpeisiin tai kuten Steve Jobs aikoinaan korosti, itse asiassa tuotteen pitää vastata jopa niihin tarpeisiin mitä asiakkaat eivät edes tiedä omaavansa.

Anteeksi

Tässä vaiheessa nyt kuitenkin lopetan tämän masentavan blogikirjoituksen kirjoittamisen, koska se on minun, mutta ennen kaikkea sinun ajanhukkaa. Ole hyvä ja siirry lukemaan vaikkapa edellä mainitun Steve Jobsin ajatuksia. Niistä saataa vaikka oppiakin jotain.

aei - aika ennen internettiä
aji - aika jälkeen internetin

Ps. Mikä on mielestäsi paras piirakkaresepti?

maanantai 18. helmikuuta 2013

Kotitehtävä 8

Analytics raportti

Rakkaat lukijani - niin opettajastatuksella olevat kuin ilman

Tällä kertaa analysoin oheisen Google Analyticsin raporttia tuntemattoman nettisivun kävijöistä ja ehdotan toimenpiteitä, joiden avulla sivustolle voisi saada enemmän vierailijoita.

Mielenkiintoista on tietenkin myös se, mitkä sivut nämä ovat. Vastaan tähän kysymykseen postaukseni lopussa.

Analytics analyysin analysointia
 • Merkittävintä lienee se, että 71 % kävijöistä on tullut suoraan sivulle - eli ei googlen tai linkin kautta.
 • Sivuilla on runsaasti vanhoja kävijöitä - eli sivuille palataan. Tämä kertoo siitä, että sivuille on syytä palata. Voitaneen olettaa, että tämä on hyvä asia. Voihan toki olla, että sivut on niin huonosti tehty, että yhdellä kertaa ei vain löydy tarvittavaa tietoa.
 • 50 % poistui välittömästi - eli puolet oli sitä mieltä, että
  • tarvittava tieto oli jo ensimmäisellä sivulla
  • sivut oli epäkiinnostavat
Toimenpiteet:
 1. SEO - lisää porukkaa Googlen ja linkkien kautta
 2. Lisätään sivujen kiinostavuutta ja toimivuutta
Mikä sivusto on kyseessä?

Jokin opiskelusivusto - vähän kävijöitä, paljon toistuvia kävijöitä, osittain vietetty paljon aikaa. Ehkäpä myös sivuille suoraan tuleminen paljastaa jotain. Ja tietenkin yksi liikenteen lähteistä - Haaga-Helia - paljastaa paljon.
Vastaus (siis arvaus): viime vuoden opintojen opettajan blogi?!?

Rakas lukijani - mitä sivustoa sinä veikkaat?

Kotitehtävä 11

Onnistunut (tai ehkei niinkään) internetmarkkinointikampanja

Valitsin ajankohtaisen aiheen ja googletin sanalla hiihtoloma. Isoimmat toimijat kuten Hotellimaailma, Lomasuomi ja Rantasipi löytyivät orgaanisista tuloksista heti Wikipedian jälkeen. Ylärivin mainoksena oli Aurinkomatkojen mainos, jossa kysyttiin ”hiihtoloma varaamatta?”. Oikean reunan mainoksissa oli Matkavekka, Ebookers, Finnmatkat, Bulgaria Air ja Lapland Hotels.

Aurinkomatkojen hiihtoloma


Miten ihmeessä muuten Wikipedia voi olla eka orgaaninen tulos? Käykö jengi oikeesti hulluna tutkimassa wikipediassa hiihtolomaan liittyvää tietoutta, vai arvottaako Google Wikipedian jotenkin täysin poikkeuksellisella tavalla?

Loistava alku

Näin ollen valitsin tutkimuskohteekseni Aurinkomatkojen kampanjan, koska heidän mainos oli parhaiten esillä. Mainoksessa oli oikeaoppisesti seuraavia asioita:
 • Koukuttava kysymys, joka herättää todennäköisesti asiakkaan mielenkiinnon (onhan hän juuri googlettanut aiheesta).
 • Hiihtolomat ovat perheasia (koulujen hiihtolomat määräävät sen). Mainoksen tarkemmassa kuvaustekstissä puhutaan perheestä ja edullisuudesta – eli puhutellaan kohdeyleisöä.
 • Tärkeintä tietenkin ”Varaa nyt!” teksti. Eli kehotetaan tekemään jotain, tässä tapauksessa ostamaan. Nyt sana korostaa kiireellisyyttä – älä enää emmi.
 • Lisäksi ei jää epäselvää kenen mainos on. Aurinkomatkat teksti on kolme kertaa esillä mainoksessa.
Mutta sitten

Klikkaan mainosta ja saavun Aurinkomatkojen etusivulle. Saan välittömästi pienen sisäisen raivokohtauksen, kun tajuan, että minun pitää lähteä etsimään Aurinkomatkojen todennäköisesti jättimäisiltä sivuilta tätä hiihtolomapakettia. Onkohan sitä edes olemassa? Rauhoituttuani kuitenkin tajuan, että ehkäpä mitään hiihtolomapakettia ei tarjottukaan. Kaikki matkat jotka ovat hiihtolomaviikolla ovat niitä. Aurinkomatkojen sivun konversio on sitten jo eri aihe.

Vastauksia opettajan esittämiin kysymyksiin
 •   Mikä luulet olevan ko. toimenpiteen kohderyhmä?
  •   Suomalaiset keskiluokan perheet
 •   Mikä luulet olevan ko. toimenpiteen tavoite?
  • Lisätä suoraan matkapakettien myyntiä
 •   Tarkka kuvaus kampanjasta linkkeineen?
 •   Miten uskot kampanjan onnistumista mitattaneen?
  •   Googlen ja Arunkomatkojen omien nettisivujen analytiikan avulla saadaan tarkka tieto kampanjan tuloksista
 •   Miten kampanjaa kannattaisi jatkaa?
  •   Seuraava kausituote sisään – esim. pääsiäinen. Hiihtolomakampanja voinee olla käynnissä koko vuoden
 •   Mikä oli kampanjassa hyvää?
  • Hyvä näkyvyys - Google nyt vaan on paras
  • osuvuus - Kohderyhmä selkeä ja mainos tarkasti suunniteltu sitä varten
  • Suoruus - Osta nyt, älä epäröi
  • Pay per click - eli kustannustehokkuus. Positiivista on myös, että hiihtoloma sanan kilpailu on pientä Google keyword toolin mukaan.
 •   Miten olisit sitä kehittänyt?
  • Linkki suoraan hiihtolomapaketiksi muotoiltuun tuotteeseen jossa suoraan hinta esillä ja varauspainike - konversio
No oliko nyt sitten kyseessä kampanja? Jos kampanja tarkoittaa tietyn ajanjakson sisälle jäävää markkinointiponnistusta, ei tämä ehkä siihen vastaa. Todennäköisesti sama mainos löytyy ympäri vuoden Googlesta. Toisaalta Aurinkomatkat tekee maksettua mainontaa hyvin tarkalla rajauksella (muutaman viikon matkustusikkuna, melko tarkka kohderyhmä), selkeästi muotoillulla viestillä sekä hyvin valitulla markkinointikanavalla. Ja haut voimistuvat varmasti lähellä hiihtolomia. Eikö se ole kampanja:)

Ota kantaa jos olet eri mieltä - tai samaa.

Kotitehtävä 5.

Jäiden lähtö Livojärvellä Posiolla
Jäiden lähtö Livojärvellä Posiolla
Google Alerts - huikea laite

Koska kaikki tieto on nykyään netissä, voidaan kaikki tieto myös sieltä löytää. Ainakin teoriassa. On oikeastaan melko huikeaa, että voin valita vapaasti sanan, ja laittaa koneen ilmaiseksi seuraamaan kyseistä sanaa kaikesta maailman tiedosta.

1500-luvun Google alerts

Mitäpä jos olisin halunnut tehdä saman, sanotaan vaikkapa 1500 luvulla? Olisipa pitänyt palkata melkoinen armeija tutkijoita kiertämään ympäri maailmaa ja lukemaan kaiken maailman lippulappusia ja kirjoja, jotta löytyisi valitsemani sana aina kun se mainitaan. Ja tiedon määrä on tietenkin sittemmin miljardikertaistunut. Melkoisen tyhmä ajatusleikki, mutta onhan se aika huikeaa. Ja että vielä ilmaiseksi.

Hyödynnä potentiaali

Nyt sitten pitäisi keksiä, miten tätä huikeaa työkalua hyödynnetään? Ehdottomasti tärkein on tietenkin oman nimen seuraaminen – ja ehkä vaimon ja muiden sukulaisten. Ja vanhan tyttöystävän. Ja sen ärsyttävän työkaverin, joka eteni firmassa eteenpäin kun itse sait potkut.

Ehkäpä sitä voisi myös seurata omaan yritykseen liittyviä asioita ja kilpailijoiden myös. Ja alaan liittyviä ajankohtaisia asioita. Ja niitä hiljaisia signaaleja, jos vain keksii oikeat hakusanat.

Ps. Google ei toki löydä kaiken maailman tietoa – ei edes kaikkea tietoa mitä netissä on. Erityisesti jollain tavalla arvokas tieto, kuten akateemiset tutkimukset, jää usein Googlen saavuttamattomiin. Se kannattaa muistaa.

Pps. Kommentoi tai kuole


Kotitehtävä 10.

Miten kehittäisin Kylpylähotelli Päiväkummun kotisivujen konversiota?

www.paivakumpu.fi

Hotelli Päiväkumpu etusivu

Kehittämisehdotuksia
 • Maksutavat heti näkyville
 • Suosituksia heti näkyville 
 • Varauspalkki on jotenkin ”fussy” ja haalea
 • Joku video olisi paikallaan
 • Sivuilla on linkki hyvinvointiblogiin, jonka viimeisin päivitys on 25.4.2012. Blogi muutenkin vähän keskeneräisen oloinen. Tämä ei herätä luottamusta
 • Facebook linkki ohjaa johonkin ihan outoon paikkaan. Tämäkin lisää epävarmuutta.
 • Hoitoja ei saa varattua netin kautta. Ne pitäisi olla tarjolla samalla kun ostaa huoneen. Venäläiset kuulemma klikkaavat kaikki lisäpalvelut samalla kertaa, jos ne vain ovat tarjolla.
 • Sivuilla on hienosti uutiskirjeen tilaus, tarjouspyyntö, ym namiskat, mutta ne voisi nostaa enemmän esille. Vaikkapa sivun alalaitaan (jos ei muualle mahdu), että olisi koko ajan esillä.
Positiivista enemmän kuin huomautettavaa
 • Positiivista on, että varattaessa huonetta on nostettu hyvältä kuulostava paketti esille (sis. kylpyläpalveluita, ym). Tätä kautta saadaan helposti lisämyyntiä, kun asiakas ottaakin pelkän huoneen sijasta kokonaisen paketin.
 • Konkreettiseen varaukseen pääsee siis suoraan etusivulta. Klikkauksia maksuvaiheeseen tarvitaan vain muutama. Voidaan siis sanoa, että varauspuoli on hyvässä kunnossa.
 • Hyvä on myös se, että etusivulla on suorat linkit tarjouksiin ja lahjakorttiin. Eli asiakasta ohjataan aktiivisesti ostamaan.
 • Etusivulla on vaihtuva kuva, joka tekee sivusta eläväisen, mutta kuitenkin melko rauhallisen vaikutelman. Ehkäpä juuri sen, mitä hotelli haluaakin viestiä.
Summary
Muutamia pieniä epäkohtia lukuun ottamatta lienee selvää, että Päiväkummussa on konversiota mietitty. Hyvällä pohjalla ollaan.

Onko lukijoillani joitakin havaintoja?

Kotitehtävä 7.

Mitä on affiliate marketing?

Eli mitä on kumppanussmarkkinointi? Katso video ja sitten tiedät.Hieman syvällisempää tietoa affiliate marketing aiheesta löytyy toisesta blogipostauksestani.

Olisi kiva jos voisit kommentoida tekemääni videota:)

Kotitehtävä 3

Ajatuksia ja jonkinlainen synteesi Seth Godinin kokoamasta kirjasta What matters now

Seth Godin on yhdysvaltalainen luennoitsija, bloggari ja kirjailija. Vuonna 2009 julkaistussa teoksessa ”What matters now” Godin on kerännyt yli seitsemänkymmenen pääasiassa yhdysvaltalaisen vaikuttajan ajatuksia tiiviiseen pakettiin. Kukin kirjoittaja on nostanut esille oman näkemyksensä siitä, mikä juuri nyt on tärkeää. Aiheet vaihtelevat laajasti ympäristön suojelusta ja yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ihmisten oman elämän hallintaan ja yhteistyön muotoihin. Useat kirjoittajista ovat kirjailijoita, puhujia tai toimitusjohtajia ja useilla heistä on blogi. Sähköinen kirja on vapaasta ladattavissa netistä.

Synteesi

SININEN KUKKA!Kirjoituksissa pyritään herättelemään lukijaa näkemään asioita uudella tavalla. Lukijan pitäisi ravistella itsensä irti vanhoista kaavoista ja kohdata tulevaisuuden haasteet avoimesti. Kirjoituksia on yli 70 kappaletta. Tässä mielestäni tärkeimmät ja eniten esille nousseet seikat:
 • Focus. Nykypäivän ”multitasking” ja ADD tyyppinen tekeminen ei enää toimi. Ihmisen pitää pystyä keskittymään oleelliseen menestyäkseen.
 • Ole hyvä jossain. Ei ole pakko olla hyvä kaikessa. Kehitä niitä asioita joissa olet hyvä ja mistä pidät. Vie niitä asioita eteenpäin, joihin sinulla on intohimo.
 • Yhteistyö. Sinun ei ole pakko osata kaikkea. Ole erittäin hyvä jossain ja tee yhteistyötä sellaisten kanssa jotka osaavat ne muut asiat. Anna sen tehdä työ, jolla on kyseiseen työhön intohimo.
 • Harmony. Määrätietoisuus yksisilmäisyytenä ei toimi. Yhteistyö ja harmonia ovat ponnahduslautoja isoille ideoille.
 • Autonomy. Management on out. Jos halutaan innovaatioita ja kehitystä, pitää työntekijällä olla vapaus. Vapaus valita tehtävänsä, koska sen tekee, miten sen tekee ja kenen kanssa sen tekee.
 • Humanist design. Tekniikassa pitää jatkossa ottaa yhä enemmän huomioon ihminen ja sen tarpeet. Teknologia edellä meneminen on out.
 • Jakaminen. Osaamista ja tietoa kannattaa jakaa ilmaiseksi. Oman edun tavoittelu jää taka-alalle, kun nähdään, että yhdessä tekemällä kaikki voittaa. Omistaminen ei ole enää tärkein arvo.
Muutama mielenkiintoinen nosto

Aiheet kirjassa ovat moninaiset ja kaikkea ei voi sitoa toisiinsa. Tässä muutama mielenkiintoinen pointti:
 • Kirja vs. internet. Kirjassa on aina tietty näkemys. Luet kirjan ja siirryt seuraavaan aiheeseen. Internetissä on hyperlinkkien avulla aina polku toisenlaiseen ja ehkä parempaan näkökulmaan.
 • Lose customers to win customers. Ei tarvitse miellyttää kaikkia. Valitse vahva tulokulma ja älä välitä, vaikka kaikki ei pitäisi siitä. Kunhan joku pitää.
 • Education is a process of living – not a preparation for future living.
 • Trust. Yksi tärkeimmistä voimavaroista mitä yhteiskunnalla on (tai on olematta)
Muutama ajatus

Kirja oli mielenkiintoinen ja sen luki nopeasti läpi. Silti herää kysymys, miksi sitä luin. Eli mikä oli se syy, miksi juuri tämä kirja miljoonien joukosta oli valikoitunut kurssikirjaksi? Itse asiassa edelleenkin mieltäni painaa epäilys, että olen lukenut väärän kirjan (googlettelin aihetta kyllä niin kauan, että kyllä sen pitäisi oikea olla).

Kirjoittajat olivat selväsi Amerikan Yhdysvalloista. Suurin osa heistä selvästi demokraatteja. Osa artikkeleista käsitteli mm. tiedon jakamista USA:n hallintoelimien ulkopuolelle, paikallisuutisten sisäänpäin kääntyneisyyttä sekä itsestään selviä ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja tavarantuhlailusta. Yksi artikkeli kehotti matkustamaan.

Kiteytys

Joichi Ito, Creative Commonsin  toimitusjohtaja (vuonna 2009), kiteytti mielestäni koko kirjan tärkeimmän sanoman seuraavassa lauseessaan:

The future of the planet is becoming less about being efficient, producing more stuff and protecting our turf and more about working together, embracing change and being creative.

Täältä tähän.

PS. Kommentoi!

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kotitehtävä 2.

Etsi joku tieteellinen artikkeli (internet)-markkinoinnista ja tee siitä blogiisi blogikirjoituksen pituinen referaatti

Suksien kärjet - EngelbergArtikkelin nimi:
Affiliate Management Software: A Primer

Journalin nimi:
Journal of Website Promotion; 2008, Vol. 3 Issue 1/2, p118-130, 13p, 3 Charts

Kirjoittajat:
Wilson, Ralph F.
Pettijohn, James B.Internet mainonnan taustaa

1990-luvun puolivälissä, kun internet markkinointi alkoi, kokeiltiin erilaisia markkinointitapoja. Cost per thousand oli ensimmäisiä keinoja, millä lähdettiin liikkeelle. Tämä tapa oli omaksuttu perinteisestä mediasta kuten printti- tai tv-mediasta. Pian kuitenkin huomattiin, että tämä ”hinta per tuhat näyttöä” pohjainen lähestyminen ei ole kovin tehokasta. Tilanne johti siihen, että kehitettiin erilaisia pay-for-performance ja pay-per-action malleja – affiliate program (kumppanuus ohjelma) malli on yksi variaatio tästä lähestymistavasta.

Win-win-win

Affiliate program malli on koettu toimivaksi lähestymistavaksi internet markkinointiin, koska se on ns. win-win-win malli. Mainostajalla (affiliate) ei ole mitään menetettävää, kauppiaalle (merchant) aloituskustannukset on pienet ja ostajalle (customer) ostaminen oletettavasti helpottuu, kun hän näkee mainoksen, eikä lisäetsimistä tarvita.

Tämä malli on kuitenkin haasteellinen ja siksi on syntynyt lukuisia affiliate program software ohjelmia tarjoavia yrityksiä helpottamaan affiliate ohjelman onnistumista. artikkeli selvittää näiden ohjelmien eroja ja jakaa ne viiteen pääluokkaan.

Affiliate software -ohjelman 8 perusominaisuutta

Kaikissa affiliate management software –ohjelmissa on kahdeksan perus ominaisuutta.
 1. Kumppani (affiliate) kirjautuu ohjelmaan ja valitsee mainoksen ja saa html-koodin palasen.
 2. Kumppani lisää koodin sivuilleen. Koodin mukana on hyperlinkki kauppiaan sivuille sekä ID-tunnus jolla kumppani tunnistetaan.
 3. Asiakas klikkaa kiinnostavaa mainosta ja ohjautuu kauppiaan sivuille.
 4. Cookie, johon ID-tunnus on lisätty, lisätään vierailijan internet-selaimeen.
 5. Jos asiakas tekee ostoksen, Cookien luetaan softwaren -ohjelman toimesta ostotapahtuman jälkeen ja kauppiaan rekisteriin lisätään tapahtumasta ID-tunnus, kaupan suuruus, ostohetki sekä tuotekoodi.
 6. Kauppias tarkistaa kaupan, hyväksyy sen ja sähköposti toteutuneesta kaupasta lähtee kumppanille.
 7. Ohjelma ilmoittaa kauppiaalle valitun aikasyklin jälkeen kuinka paljon kullekin kumppanille pitää maksaa.
8. Komissio maksetaan kumppanille. Usein käytetään esim. Paypal palvelua.

Tämän lisäksi on usein muitakin toimintoja, kuten kumppaneiden hallinta, sähköpostien lähettäminen kumppaneille, cookien voimassaoloajan määrääminen sekä sen, jääkö alkuperäinen cookie voimaan, mikäli asiakas tulee toisen kumppani sivuilta myöhemmin uudestaan sivuille. Lähes kaikki ohjelmat toimivat cookien avulla.

Vuosien saatossa ohjelmiin tulleita parannuksia

- Komissio voidaan määritellä useilla eri tavoilla, kuten näytöt, klikit, myynti, liidit.
- Komissio voi olla myös yhdistelmä – esim. 5 dollaria + 3 % kaupan summasta. Komissio voidaan muokata myös eri tuotteille, eri kumppaneille ja eri mainoksille.
- Paypal on suosituin tapa ohjata komissiot kumppaneille.
- Monet ohjelmat mahdollistavat suorat sähköpostitukset kumppaneille.
- Jotkin ohjelmat tarjoavat pitkälle kehittyneitä mainosten seurantaa, esim. hakukone avainsana mainontaa voidaan seurata (Kirjoittajan huomio: tätä kohtaa en ymmärtänyt)
"Some of the better affiliate management software is designed to perform sophisticated tracking of ads. For example, selected programs can track not just affiliate banners and text links. but pay-per-click search engine keyword ads (i.e., Google AdWords) and ads displayed on ad networks"
- Nykyiset ohjelmat mahdollistaa suora pääsyn mille tahansa kauppiaan sivulle.
- Ohjelmiin voidaan liittää kauppiaan kaikki tuotteet vaikka niitä olisi tuhansia, jotta kumppanit voivat mainostaa mitä tahansa tuotteita.
- Ohjelmissa on useita erilaisia petoksenesto tapoja.
- Ohjelmissa on hyvin vähän mahdollisuuksia kielikäännöksiin – joskin esim. eri valuutat voidaan huomioida.

Affiliate ohjelmat voidaan jakaa viiteen luokkaan

Viidenkymmenen eri vendorin (softwaren myyjä) tuottaman ohjelman tutkimuksen pohjalta voidaan ohjelmat jakaa viiteen eri luokkaan:
1. Räätälöidyt
2. Network . ASP pohjainen (verkon yli tarjottu ohjelma). Kauppias maksaa prosenttiosuuden toteutuneista myyntikomissioista ohjelman myyjälle (vendor) . Vendor on kerännyt kumppanit valmiiksi.
3. ASP-hosted. Kauppias maksaa kiinteän summan vendorille. Kauppias kerää kumppanit itse.
4. Integrated in cart. Ohjelma on integroitu kauppiaan käyttämään ostoskoriin. Eli ohjelma tulee ”kaupan päälle” kun ostetaan kauppapaikka, eli ostoskori.
5. Licenced. Ohjelma on kauppiaan omalla serverillä ja maksaa lisenssimaksun.

Tutkimus ohjelmien käyttämisestä

Tehdyssä tutkimuksessa 209 kauppiasta (merchant) vastasi kyselyyn. Otos ei ole tieteellisesti yleistettävissä, mutta antaa kuitenkin hyvä näkemyksen asiasta. Ensimmäinen kysymys liittyy edellisen kappaleen jakoon. Vastajilta kysyttiin, mihin luokkaan heidän ohjelmansa (software) kuuluu. Tulos:
- räätälöidyt 16 %
- Network 23 %
- ASP-hosted 21 %
- Integrated in cart 17 %
- Licenced 15 %
- N / A 8%
Eli 44 % käyttää asp-pohjaista ohjelmaa.

Tutkimuksessa selvitettiin, liittyykö eri ohjelmatyyppien käyttö liikevaihtoon, ja miten. Yli 25000 dollarin liikevaihdon yritykset suosivat eniten network, custom ja asp-hosted luokkia ja sen alle jäävät yritykset suosivat network ja licenced luokkia. Tämä viittaa siihen, että pienet myyjät suosivat ohjelmia joissa on pieni aloituskustannus.

Eri ohjelmien hyvät ja huonot puolet

Yhteenvetona tehtiin tutkimus jossa pohjana oli 144 eri affiliate management ohjelmaa sekä kirjoittajan oma kokemus. Tutkimuksessa esitellään kunkin esitellyn luokan edut ja haitat ja muutama esimerkki.


Taulukot: Blogipostauksen alussa mainittu artikkeli.

Kirjoittajan huomioita

Artikkeli oli erittäin hyvä tietolähde ihmiselle, jolla ei ollut kyseisistä yksityiskohdista kokemusta. Artikkeli on toki muutaman vuoden vanha, mutta päälinjat ovat varmasti nykyäänkin samat. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä on tilanne nykyään.

Osa tekstistä oli sellaista, että en täysin ymmärtänyt. Erityisesti kohta "Vuosien saatossa ohjelmiin tulleita parannuksia" sisälsi kohtia joita en täysin ymmärtänyt.

Taulukko on lisätty kirjoitukseen kahdesta syystä (eli ei ole referoitu):
1. Se sisältää täyttä asiaa (ihan oikeesti)
2. En jaksanut kääntää

Mut hei pliis, kommentti olis tosi kiva:)

Google Analytics Alternative